Založ si blog

Úspechu protestov pred Bonaparte už neveria ani organizátori

Protestné akcie pred Bonaparte boli už od začiatku odsúdené na neúspech. Pred pár dňami to priznal aj jeden z lídrov opozície – Richard Sulík – zotrvanie Kaliňáka bolo vraj ich cieľom. Vysmial sa tým do tváre všetkým naivným občanom, ktorí chodia dôverčivo pokrikovať heslá pod okná premiéra, mysliac si, že práve tým sa niečo zmení.

Nezmení. Práve naopak, silnejšie sa zakonzervuje status quo. Realisti to vedia už dávno a Richard Sulík to na svojom Facebooku krásne vysvetlil. Fico Kaliňáka neodvolá počas protestov už len z princípu. Ukázal by tým slabosť a vytvoril by nebezpečný precedens, že opozícia si môže vydupať všetko, ak dotiahne na protest aspoň tisíc ľudí. Podľa Sulíka organizátorom protestu presne o to ide – udržať Kaliňáka na stoličke čo najdlhšie, pretože to má vraj vplyv na pokles preferencií Smeru. Ak je to tak, Sulík a spol. si robia dobrý deň, zo všetkých ľudí, ktorí sa protestov nezištne zúčastňujú. Oni nechodia pred Bonaparte, aby si zvýšili preferencie – teda s tým úmyslom ako Sulík, Matovič, Lipšic a im podobní. Oni trávia svoj voľný čas na protestnej akcii, pretože veria, že to pomôže zmene. Týchto ľudí Sulík degraduje svojim priznanímna ovce, ktoré nie sú schopné chápať situáciu, a preto je výhodné zneužiť ich nevedomosť, aby sa zúčastňovali nezmyselnej a nič neriešiacej akcie.

Protesty pred Bonaparte majú za cieľ iba jediné (a nie je to ani Sulíkovo zbožné prianie o poklese preferencii Smeru). Richard Sulík je v politike dosť  dlho na to vedel, že protesty Smer neoslabia, ak tak len na chvíľu. Omnoho dôležitejšie, ako pokles Smeru je pre Sulíka nárast preferencii SaS. K nemu zatiaľ dochádza, ale radosť je predčasná, pretože ich preferencie rastú len na chvíľu. Nálady občanov – voličov sú tekuté, hodnotové presvedčenie je nulové a predvídateľnosť ich rozhodovania je zložitá. Hľadať v tomto chaose racionalitu a veriť v nekonečný pokles preferencii Smeru a súčasný nárast preferencii SaS je preto naivnejšie, ako viera obyčajných ľudí protestujúcich pred Bonaparte, že Kaliňák kvôli nim odstúpi.

Sulíkovi sa od marcových volieb darí dokazovať, že jehoschopnosť viac premýšľať ako rozprávať je ešte stále zakrpatená a potenciál stať sa lídrom pravice je a bude nulový. Organizovanie protestov s „Bonaparazitmi“ Matovičom a Lipšicom, plamenné reči v nemeckej televízii v protiklade s bruselskou agendou (kde Sulíka v posledných dňoch najviac znepokojil tamojší kuchár, ktorému unikol rozdiel medzi gnocchmi a haluškami), to všetko je dôkazom vyprázdnenostistrany SaS, ktorá stále ostáva iba dobre zvládnutým marketingovým produktom, nie serióznou politickou stranou, ako sa to pred voľbami snažila prezentovať. Pri úrovni nášho vzdelania, to samozrejme medzi mladými „radobyintelektuálmi“ mala celkom jednoduché.

Politická infantilnosť predsedu najsilnejšej opozičnej strany sa nezaprela ani pri protestoch. Namiesto toho, aby zmenil taktiku boja, hneď ako pochopil, že k odvolaniu Kaliňákapočas protestov nepríde a opozícia sa už iba strápňuje (odhadujem, že k tomuto uvedomeniu u Sulíka došlo len minulý týždeň, potom ako kauzu Bašternák prehlušila kauza „jednej výchovnej Vaskému“), detinsky presviedča svojich facebookových priaznivcov o nezmysloch, ako neodvolanie Kaliňáka vlastne bolo jeho cieľom. Sulíkov postoj pripomína dieťa, ktoré chcelo nakresliť pekný obrázok ibaže vytvorilo machuľu a namiesto priznania si chyby, presviedča pani učiteľku, že to tak malo byť. Nie nemalo to tak byť a Sulík to veľmi dobre vie. Možnosti Sulíka, Matoviča a spol. ovplyvniť niečo protestami, či nebodaj vymeniť vládu sú zúfalo malé. Vlastne žiadne. A je to tak lepšie pre Slovensko, aj pre nich samotných.

Nie strata mandátu, ale IMUNITY bude pre Matoviča veľký problém!

22.09.2016

Z Igora Matoviča – poslanca, podnikateľa, milionáraa v neposlednom rade podozrivého daňovníka s poslaneckou imunitou bude onedlho už len podnikateľ, milionár a podozrivý daňovník bez poslaneckej imunity. Poviete si, aj to je výborné, čo by iní za to dali, ale mýlite sa. S Igorom Matovičom by dnes nikto rozumný nemenil. Jeho problém totiž nespočíva v strate [...]

Politický prestup leta alebo protiprávne konanie?

18.08.2016

Deklarovať boj proti korupcii je povinná jazda slovenskej politiky. Proti korupcii tu bojujú všetci od Matoviča, cez Žitňanskú až po Kaliňákove orgány činné v trestnom konaní. Každý samozrejme bojuje svojrázne veselým spôsobom. Napriek tomu som si nevšimol, že by niekto z bojovníkov proti korupcii a za právny štát upozornil na prestup pätice poslancov Siete do [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 10486x
Priemerná čítanosť článkov: 3495x

Autor blogu

Kategórie