Založ si blog

Politický prestup leta alebo protiprávne konanie?

Deklarovať boj proti korupcii je povinná jazda slovenskej politiky. Proti korupcii tu bojujú všetci od Matoviča, cez Žitňanskú až po Kaliňákove orgány činné v trestnom konaní. Každý samozrejme bojuje svojrázne veselým spôsobom. Napriek tomu som si nevšimol, že by niekto z bojovníkov proti korupcii a za právny štát upozornil na prestup pätice poslancov Siete do poslaneckého klubu Mostu-Híd. 

Keďže nie som odborníkom v oblasti práva, dovolím si krátky citát z práce Špecifiká odhaľovania korupcie od M. Tóthovej. „Podstatou korupčného správania je, že určitý subjekt (korumpovaný) získava neoprávnenú výhodu/y (úplatok) predovšetkým pomocou zneužitia svojho spoločenského postavenia v prospech iného subjektu (korumpujúceho) a spravidla na úkor iných subjektov“. 

A teraz späť k prestupu Hrnčiara, Fedora, Cséfalvayovej, Adamčíka a Janckulíka zo Siete do Bugárovho Mostu. Prvé a v zásade jediné výhrady voči strane Sieť, ktoré predložili Hrnčiarovci ešte začiatkom leta, sa týkali výlučne osoby predsedu strany Procházku. V jeho neschopnosti a neochotekomunikovať videli zásadný problém strany. Voči novému predsedovi Siete nevyslovili v minulosti jedinú výhradu. Zrazu, po sneme strany, ktorý mal nakloniť pomer síl v strane v prospech nespokojnej pätice (buď ziskom pozície predsedu, alebo vystúpením zo strany s dôvodom, že Procházka sa správa nedemokraticky), sa ukázalo, že ich odhad nebol celkom správny. Procházka na post predsedu nekandidoval. Domnievam sa, že s tým pätica mobilných poslancov nepočítala.  

Na rokovanie s novým predsedom išli zjavne dobre naladení (teda na fotkách tak vyzerali). Po rokovaní sa zrazu stal zástupcom diabla na zemi Brecely. Dôvod? Podľa pätice je to Procházkov človek. Nerozumiete? Ani ja. Považujem za pochopiteľné, že v Procházkovej strane sú Procházkovi ľudia – veď ju založil. Aj nespokojná pätica patrila kedysi k Procházkovym ľuďom… Až kým sa niečo zásadné nezlomilo. 

Domnievam sa, že to zásadné v Sieti sa zlomilo po vstupe do koalície. Procházka svojich poslancov zrejme poslal tam, kam patria – do poslaneckých lavíc. Brecely zjavne rovnakonemienil posilňovať ich vplyv. A Bugár, keďže, „charakter rozhoduje“, využil svoju životnú šancu a domáha sa vplyvu na ministerstve dopravy, na ktoré podľa výsledkov demokratických volieb a z nich legitímne vytvorenej koalície nemá nárok.

Môžem sa samozrejme mýliť, ale javí sa mi, že konanie pätice mobilných poslancov, nie je celkom v súlade so zákonom. Úprimne verím, že niekto zo známych bojovníkov proti korupcii sa nad touto situáciou zamyslí. Spozornieť by mali ajorgány činné v trestnom konaní. Najmä preto, že do celej transakcie je zapojená skupina poslancov, čo na celú vec vrhá svetlo koordinovaného konania. 

Nie strata mandátu, ale IMUNITY bude pre Matoviča veľký problém!

22.09.2016

Z Igora Matoviča – poslanca, podnikateľa, milionáraa v neposlednom rade podozrivého daňovníka s poslaneckou imunitou bude onedlho už len podnikateľ, milionár a podozrivý daňovník bez poslaneckej imunity. Poviete si, aj to je výborné, čo by iní za to dali, ale mýlite sa. S Igorom Matovičom by dnes nikto rozumný nemenil. Jeho problém totiž nespočíva v strate [...]

Úspechu protestov pred Bonaparte už neveria ani organizátori

20.07.2016

Protestné akcie pred Bonaparte boli už od začiatku odsúdené na neúspech. Pred pár dňami to priznal aj jeden z lídrov opozície – Richard Sulík – zotrvanie Kaliňáka bolo vraj ich cieľom. Vysmial sa tým do tváre všetkým naivným občanom, ktorí chodia dôverčivo pokrikovať heslá pod okná premiéra, mysliac si, že práve tým sa niečo zmení. [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 10487x
Priemerná čítanosť článkov: 3496x

Autor blogu

Kategórie